Kuchnia

jedzonko

Tort makowy z kremem ajerkoniakowym

Składniki:

Biszkopt makowy:

400g maku mielonego
350g cukru
200g miękkiego masła
10 jajek
3 czubate łyżki miodu
2 czubate łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy:

300ml mleka
300ml ajerkoniaku
5 żółtek
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
500g sera mascarpone


Wykonanie:

Biszkopt makowy: Rozcieramy dokładnie masło z miodem, cukrem i żółtkami. W międzyczasie białka ubijamy na sztywno. Gdy masa staje się puszysta, dodajemy mak (sypki) i wszystko razem ucieramy. Następnie, małymi porcjami, dodajemy białko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Całość mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto makowe przekładamy do tortownicy o średnicy 26cm i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po 35 minutach przeprowadzamy test na tzw. suchy patyk. Biszkopt studzimy w tortownicy.

Krem: Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy oba rodzaje mąki i chwilę miksujemy, by składniki całkowicie się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy ajerkoniak, a następnie masę jajeczną i za pomocą rózgi energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy schłodzony w lodówce budyń.

Ostudzony biszkopt makowy przekrawamy na trzy części i przekładamy kremem ajerkoniakowym. Wierzch tortu dekorujemy migdałami w płatkach, perełkami cukrowymi i/lub czekoladową posypką. Tak przygotowany tort umieszczamy w lodówce, by masa nieco stężała, wyjmujemy go na 10 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation