Kuchnia

kuchnia wigilia

Najlepszy Tort Brownie – łatwy i doskonały! - Ale Babka!!! i robi to co lubi:)

Składniki na spód Brownie:

200 g gorzkiej czekolady

200 g miękkiego masła

190 g cukru pudru trzcinowego

3 jajka

110 g mąki pszennej

Składniki na masę bezową:

3 białka jaj

150 g cukru pudru trzcinowego

¼ łyżeczki octu winnego

100 g orzechów włoskich

Składniki na krem waniliowo – malinowy:

200 g śmietany 30% lub 36%

250 g mascarpone

100 g cukru pudru

1 laska wanilii

1 łyżka soku z cytryny

200 g malin świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

BROWNIE:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C i przygotować 2 formy o średnicy 21 cm wykładając ich dno papierem do pieczenia.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki zostawiając 6 kostek na później. Resztę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem trzcinowym przez około 5 minut.
Dodać jajka – po jednym na minutę, niech połączą się dobrze z masłem.
Stopniowo dodawać mąkę i cały czas miksować aż ciasto będzie gładkie.
Powoli wlać rozpuszczoną czekoladę, a następnie dodać pozostałą czekoladę (6 kostek uprzednio pokrojonych na drobniejsze kawałki). Całość wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych foremek i piec przez 10-12 minut.

BEZA:

W czasie kiedy Brownie się piecze ubić białka na sztywno dodając do nich po 1 łyżce na minutę cukru.
Pod koniec miksowania białek dodać ocet i miksować jeszcze kolejna minutę.
Orzechy posiekać i wymieszać z masą białkową. Całość podzielić na pół i wyłożyć na podpieczone Brownie wyjęte z piekarnika.
Całość ponownie wsadzić do piekarnika na 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 ° C.
Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Ostrożnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Dodać do ubitej śmietany mascarpone, cukier, ziarenka z przeciętej na pół wanilii, 1 łyżkę soku z cytryny oraz 2 garście malin. Całość dobrze wymieszać.

SKŁADANIE TORTU:

Na paterę wyłożyć pierwszy blat ciasta – bezą do dołu, gałkownicą do lodów wyłożyć kulki kremu, całość przykryć drugim blatem ciasta tym razem bezą do góry. Udekorować pozostałym kremem i malinami oraz listkami mięty lub melisy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation