Kuchnia

Desery i nie tylko do wykorzystania

Cytrynowiec - ilovebake.pl
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka, małe
szczypta soli


SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/4 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru


SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:

2 budynie waniliowe, proszek
100 ml soku z cytryny ( ok. 3 duże cytryny )
1 1/2 szklanki wody
2 żółtka
1 szklanka cukru


SKŁADNIKI NA PIANKĘ CYTRYNOWĄ:

300 ml śmietanki kremówki 30 %
75 g serka śmietankowego, mielonego
1 opakowanie galaretki cytrynowej
1/2 szklanki wrzącej wody


SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

1 czubata łyżka masła lub margaryny ( rozpuszczonej )
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru


DODATKOWO:

mała paczka herbatników
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy ze szczyptą soli. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa zacznie być lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, łączymy. Za pomocą łyżki delikatnie mieszamy pianę z mąką. Przekładamy do tortownicy o śr. 24-26 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy przez ok. 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy lekko uchylając drzwiczki piekarnika.

Sok z cytryny łączymy z 1 szklanką wody oraz 1 szklanką cukru, zagotowujemy. Pozostałą wodę ( 1/2 szkl. ) łączymy z proszkiem budyniowym oraz żółtkami. Wrzący roztwór zdejmujemy z ognia i stopniowo dodajemy rozpuszczony budyń z żółtkami, cały czas mieszamy. Ponownie przekładamy na niewielki ogień i gotujemy, aż masa znacznie zgęstnieje.

Proszek z galaretki zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy serek oraz stopniowo chłodną galaretkę.

Biszkopt nasączamy ponczem ( wszystkie składniki łączymy ), następnie wykładamy krem budyniowy i wyrównujemy. Na wierzch rozprowadzamy piankę cytrynową oraz układamy herbatniki lekko dociskając. Wszystkie składniki na polewę łączymy i delikatnie wylewamy na herbatniki. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation