Kuchnia

Napoje, nalewki,alkohol

Akacjówka, nalewka na płatkach akacji

• 300 g płatków akacji (tylko białe płatki),
• 1000 ml spirytusu 95%,
• 500 ml wody,
• 100-600 g cukru
• laska wanilii.

Połowę wody zagotować, wystudzić. Płatki akacji i wanilię przekrojoną na pół wsypać do słoja, zalać spirytusem oraz wodą i odstawić na miesiąc, codziennie potrząsając słojem.


Po miesiącu zlać nalewkę, zagotować pozostałe 250 ml wody z cukrem i ostudzić. Zimny syrop cukrowy dodać do nalewki, szczelnie zamknąć, wymieszać zawartość potrząsając słojem.

Odstawić na 3 miesiące. Macerowane płatki przechowywać szczelnie zamknięte.

Po tym czasie zlać nalewkę, przefiltrować, rozlać do butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation