Kuchnia

wielkanoc

OKRASA W JEDYNCE
Pierś kaczki ze smażonymi jabłkami

Składniki:
- 2 piersi kaczki
- 1 pomarańcza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 twarde, soczyste jabłka
- 100g masła
- 4 źdźbła trawy żubrowej
- sól, pieprz, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na
ósemki. Nie obieramy ze skórki!
2. Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości
mięsa. Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką
pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy.
Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy
rozgnieciony czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko
podsmażamy. Podsmażone piersi kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia
i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut.
3. Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy
pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i
smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę
miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli
dorzucamy źdźbła trawy żubrowej i sok wyciśnięty z pomarańczy.
Dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.
Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.
4. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku,
polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation