Kuchnia

Kuchnia

BABKA WIELKANOCNA PARZONA, NAJDELIKATNIEJSZA – PRZEPIS od ilovebake.pl

SKŁADNIKI NA BABKĘ:
ILOŚĆ: 1 średnia babka
300 g mąki tortowej
30 g drożdży świeżych lub 14 g suchych
125 ml mleka
3 żółtka
65 g cukru
50 g masła, roztopionego
20 g migdałów, mielonych bez skórki
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z połowy cytryny
SKŁADNIKI NA LUKIER:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka wody
1 łyżeczka wódki
1 łyżeczka soku z cytryny
 DODATKOWO:
bakalie do dekoracji
60 g mąki przesiewamy do miseczki. Mleko mocno podgrzewamy i energicznie mieszając dodajemy do mąki (ja użyłam miksera). Masę zostawiamy do przestudzenia. Do jeszcze lekko ciepłej masy dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże, mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, rozczyn oraz żółtka z cukrem. Chwilę mieszamy. Następnie w kilku partiach wlewamy roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrabiamy ciasto przez 10 min. Na koniec dodaj migdały, skórkę z cytryny i chwilę wyrabiaj. Z ciasta uformuj wałek i przełóż do wysmarowanej lekko tłuszczem formy na babkę. Dłońmi rozprowadź dobrze ciasto, a końce zlep. Formę połóż w ciepłe miejsce i owiń folią spożywczą. Odstaw na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Babka przed pieczeniem powinna być wypełniona prawie po brzegi. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40 min. Po upieczeniu studzimy przez 15 min w formie, następnie delikatnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Cukier puder przesiewamy do miski i mieszamy razem z wodą, wódką oraz sokiem z cytryny. Gęstość lukru możesz regulować dodając więcej np. wody. Polewamy babkę, dekorujemy bakaliami i zostawiamy do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation