Kuchnia

przepisy

Mazurek czterowarstwowy
S
k
ł
a
d
niki n
a
1
bla
t: 2/7
100g miękkiej margaryny lub masła
2 jajka (osobno żółtka i białka)
100g cukru pudru
100g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50g zmielonych orzechów (dałam włoskie)
Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie
wmieszać do ciasta.
Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.
Składniki na 2 blat:
100g miękkiej margaryny lub masła
2 jajka (osobno żółtka i białka)
100g cukru pudru
100g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać mak.
Składniki na blat 3:
100g miękkiej margaryny lub masła
2 jajka (osobno żółtka i białka)
100g cukru pudru
100g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g wiórków kokosowych
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kokos.
Składniki na 4 blat:
100g miękkiej margaryny lub masła
2 jajka (osobno żółtka i białka)
100g cukru pudru
100g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
3/7
Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych orzechów dodać kakao.
Masa z jabłek:
2 kg jabłek
szklanka cukru ( proponuję dać pół szklanki i sprawdzić, czy nam odpowiada słodkość, u mnie wystarczyło)
1 galaretka w żółtym kolorze (moje jabłka były bardzo soczyste i musiałam dodać dwie galaretki)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Usmażyć jabłka z cukrem (aż zmiękną). Na koniec dodać
galaretkę (proszek) i dobrze wymieszać.
Przekładać blaty ciepłymi jabłkami w kolejności:
– blat kakaowy – masa z jabłek – blat makowy – masa z jabłek – blat kokosowy – masa z jabłek – blat orzechowy –
polewa czekoladowa.
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki śmietanki kremówki
Śmietankę podgrzać, wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę i roztopić. Udekorować mazurka wg własnego
uznania
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation