Kuchnia

Przepisy

Jedno z moich ulubionych ciast - jagielnik kokosowo-bananowy ❤

Spód:
▫ 125g płatków owsianych
▫ 15 sztuk daktyli
▫ łyżeczka kakao
▫ łyżeczka oleju kokosowego

Masa:
▫ 250g kaszy jaglanej
▫ 500 ml mleka
▫ puszka mleczka kokosowego
▫ 5 łyżek syropu daktylowego
▫ sok z połowy cytryny
▫ 3 banany

Wierzch:
▫gorzka czekolada 70%
▫mleko
▫sól morska.

Daktyle zalewamy do poziomu i moczymy przez 15 minut. Następnie odsączamy i dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami. Blaszke o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ciasto na spodzie i wstawiamy do lodówki. Kaszę jaglaną, płuczemy a następnie gotujemy w mleku (użyłam bez laktozy, może być roślinne) z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, syrop daktylowy i STAŁĄ cześć mleczka kokosowego. Wszytko bardzo dokładnie blendujemy. Masa musi być bardzo gęsta. Na spodzie ciasta układamy pokrojone banany i wylewamy powstałą masę. Wstawiamy na noc do lodówki. Rano rozpuszczamy czekoladę w kompieli wodnej z dodatkiem mleka i soli himalajskiej. Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki na godzinę. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation