Kuchnia

Przepisy

Najprostszy sernik kawowy

Czas przygotowania: 90 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm

Składniki

Spód:
200 g herbatników
60 g roztopionego masła
1/2 łyżeczka kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków

Masa serowa:
1000 g białego zmielonego sera
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 jajka
3/4 szklanki drobnego cukru
1 filiżanka mocnego espresso

Wykonanie:
Herbatniki, kardamon i goździki dokładnie miksujemy z masłem. Powstałą masą wykładamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy ją do dna formy. Wkładamy do lodówki.
W misce dokładnie mieszamy składniki na masę serową, oprócz kawy. Masę wylewamy na herbatniki, a na jej wierzch cienką stróżką wylewamy kawę. Następnie wykałaczką robimy esy floresy, uważając, aby nie naruszyć spodu z herbatników. Kawa powinna się połączyć z masą, tworząc swego rodzaju mozaikę.
Sernik przez pierwsze 10 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy go przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki. Po 10 minutach sernik wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy będzie zimny chowamy go do lodówki na 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation