Kuchnia

wypieki dla dzieci

Kruche zające w kropki - ciasteczkowy-potwor.pl
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do rondla wlewamy mleko i wstawiamy go na palnik. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i za pomocą rogalki łączymy składniki. Powstały płyn ściągamy z palnika i pozostawiamy do ostudzenia.

Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier puder i dokładnie ucieramy na jednolitą masę. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy kakao na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Na sama koniec dodajemy bułkę tartą. dokładnie wyrabiamy mikserem lub łyżką.

Surową masę rozkładamy na dwanaście foremek. Do każdej formy wlewamy 2/3 wysokości (foremki) masy a w ich środek wciskamy po kulce serowo - kokosowej (tak by były one zakryte masą czekoladową).

Surowe babki pieczemy w średnio gorącym piekarniku - u mnie- 130 stopniach Celsjusza przez 35 minut małe babeczki (do tzw. suchego patyczka, piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu babki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia. Całkiem zimne czekoladowe baby wykładamy z formy, dekorujemy je kremem czekoladowym, oprószamy gorzkim kakao a wierzch zdobimy rodzynkiem w czekoladzie. Podajemy.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation