Święta i uroczystości

Wielkanoc - przepisy

WIELKANOCNA BABA DYNIOWA | weganon.pl

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– pół szklanki oleju
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 szklanka daktyli
– 2 łyżeczki sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 2 szklanki mieszanki bakaliowej
– skórka i sok z 1 średniej cytryny

WYKONANIE:

– daktyle zalać wodą i odstawić na 2 godziny. Odlać nadmiar wody, ale nie odciskać z owoców. Zmiksować na gładko
– w 1 misce połączyć mąkę, proszek, sodę i bakalie. W 2 resztę składników. Wlać ciekłe do suchych i dokładnie wymieszać
– formę do sporej baby wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Stuknąć o blat i odsypać nadmiar. Wlać masę
– piec godzinę (do suchego patyczka) w 180°C. Opcja góra/dół, środkowa półka bez termoobiegu
– wystudzić w formie, wyjąć i polać lukrem (najlepiej cytrynowym). Posypać różnościami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation