Kuchnia

Desery

Sernik orzechowy

Składniki na spód:
2 duże pudełka oreo (32 ciastka)
ok. 1/4 kostki masła
szczypta szczypta
Każde ciastko oreo przedzielamy na pół i zeskrobujemy nadzienie. Same ciastka (bez nadzienia) blendujemy lub kruszymy w torebce strunowej na drobne okruszki. Masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami, masa ma mieć konsystencje mokrego piasku. Jeśli będzie za sypka to dodajmy jeszcze trochę więcej masła.

Tortownicę o śr. 20-23cm smarujemy masłem. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy (najlepiej dnem szklanki). Odstawiamy na bok.

Składniki na masę serową:

słoik masła orzechowego 380g. (nie używajcie żadnych ekologicznych lub z obniżoną zawartością tłuszczu lub soli!)
1 kg sera na sernik 3 krotnie zmielonego
0,5 szklanki śmietany 36% (dodajcie tylko jeśli macie zbity i gęsty ser taki jak np. piątnica)
5 jajek
1 szklanka brązowego cukru

Ser miksujemy 2 minuty, aż będzie rzadszy. Dodajemy cukier, masło orzechowe i śmietanę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Następne dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Wlewamy do tortownicy dobrze wysmarowanej masłem, wstawiamy do piekarnika (temp. 160 stopni) i pieczemy ok. 1h i 15 minut. Sernik ma być prawie cały upieczony, tylko na środku może się trochę galaretkowaty. Po wystygnięciu wstawiamy na noc do lodówki.

Na wierzch:

solone orzeszki ziemne (użyjcie tyle ile chcecie)
sos karmelowy/polewa karmelowa (mała ilość tylko do pokrycia orzeszków)
0,5 szklanki śmietanki 30%
1,5 tabliczki czekolady (gorzka lub mleczna, ja użyłam pół gorzkiej i pół mlecznej)
Czekoladę siekamy drobno, śmietankę podgrzewamy, do momentu gotowania i mieszamy ją z czekoladą. Odstawiamy na chwilę i mieszamy, aż powstanie gładki ganasz. Jeśli część czekolady się nie rozpuści to możemy ją jeszcze trochę podgrzać. Sernik wyjmujemy z tortownicy i przekładamy go na paterę lub duży talerz. Polewamy sernik polewą i delikatnie ją przybliżamy łyżką do brzegów sernika, aby lekko spłynęła po bokach. Wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Następnie orzeszki mieszamy z sosem (mają być tylko nim oblepione, więc nie dajcie za dużo) i wykładamy na sernik. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation