Kuchnia

słodkości

Ciasto orzechowo - ananasowe z masą serową.

Składniki
Ciasto:

3 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
puszka ananasów (owoce + sok)

Masa serowa:

kostka margaryny
1 szklanka cukru
500 g białego sera 3–krotnie zmielonego lub z wiaderka
cukier waniliowy
ew. kieliszek wódki

Polewa:

50 g śmietanki 30%
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie błyszcząca sztywna piana. Dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając.
Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, pokrojone ananasy z puszki oraz sok i wszystko delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach ok. 21x31 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 min w temp. 175°C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa serowa: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ucierając stopniowo dodajemy ser. Do masy możemy również dodać kieliszek wódki, ale niekoniecznie.
Polewa: W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy.
Po ostudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty i przekładamy masą serową. Cienką warstwą masy smarujemy również wierzch ciasta. Polewamy ostudzoną polewą.
Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation