Kuchnia

om nom nom

Bananowe muffiny jaglane z kremem orzechowo-miodowym (ok. 15 sztuk)

Składniki na ciasto:
1,5 szklanki płatków jaglanych
1,5 szklanki wrzątku
3 dojrzałe banany średniej wielkości
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę orzechowo-miodową:
1,5 łyżki masła orzechowe (u mnie z kawałkami orzechów)
1 łyżka miodu
opcjonalnie posiekane orzechy do posypania

Przygotowanie:
1. Płatki jaglane wsyp do garnuszka i zalej wrzątkiem. Odstaw na około 10 minut.
2. Dojrzałe banany rozgnieć widelcem, a następnie dodaj je do płatków jaglanych.
3. Do masy dodaj proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną i dokładnie wymieszaj.
4. Masę przelej do silikonowych foremek lub papierowych papilotek na muffinki.
5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C (góra- dół) do „suchego patyczka”*
6. Masło orzechowe i miód podgrzej delikatnie w garnuszku lub w mikrofalówce. Wymieszaj od uzyskania jednolitej konsystencji.
7. Na upieczone muffinki nałóż niecałą łyżeczkę polewy orzechowo-miodowej, a następne oprósz kawałkami siekanych orzechów.

* po upływie 30 minut należy sprawdzić, czy ciasto nie jest jeszcze surowe. Można użyć wykałaczki lub patyka szaszłykowego. Gdy patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Jeśli zostaną na nim kawałki ciasta warto zostawić muffinki na parę dodatkowych minut (5-7 minut) w piekarniku i po tym czasie sprawdzić ponownie.

Gdy banany nie będą bardzo dojrzałe można dodać opcjonalnie miód, ksylitol lub inne słodzidło. Masę można sprawdzić na surowo przed pieczeniem pod kątem słodkości. Warto mieć na uwadze, że polewa jest dość słodka, więc same muffinki nie mogą być przesłodzone. W przeciwnym razie całość będzie zbyt przytłaczająca w smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation