Kuchnia

Sweetness

Kokosowy jagielnik


SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka daktyli
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego

ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka lekko podprażonych i zmielonych na mąkę wiórków kokosowych ( to nie może być mąka kokosowa ze sklepu)
2 szklanki wody
1 puszka 80 % mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez minimum 24 godziny (ja użyłam Real Thai)
1/2 szklanki ksylitolu

polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)


PRZYGOTOWANIE

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 10-15 minut aż zmiękną.

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody, przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wsiąknie wodę.

Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia.

W międzyczasie płatki jaglane zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odsączone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.

Tak przygotowane ciasto na spód przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 15-18 cm, rozprowadzić je równo na całej powierzchni dociskając do dna. Włożyć do lodówki.

W mice za pomocą miksera ręcznego ubić stałą część mleka kokosowego (ma powstać taka kokosowa bita śmietana bez grudek). Dodać do niej ksylitol i jeszcze chwilę miksować. Następnie przełożyć kokosową bitą śmietanę do dużego naczynia blendera z ostrzem S, dodać kaszę jaglaną i mąkę z wiórków kokosowych. Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę, a po chwili wylać ją na spód ciasta i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki.

Gdy masa jaglano-kokosowa już stężeje (po około 1 godzinie od momentu włożenia jej do lodówki), można zabrać się za przygotowanie polewy.

Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto kokosowo-jaglane i równomiernie rozprowadzić po dałej jego powierzchni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ciasto wsadzić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation