Kuchnia

słodkości

Red velvet cake (składniki wystarczą na przygotowanie 12 porcji):

Składniki na ciasto:

masło - 250 g
cukier - 220 g
jaja - 4 sztuki
mąka pszenna - 370 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
kakao - 50 g
sól - szczypta
maślanka - 1 szklanka
barwnik czerwony w proszku- 1 łyżeczka

Składniki na krem:

śmietanka kremówka 30% - 500 ml (mocno schłodzona)
serek mascaropne - 380 g
serek kremowy - 380 g
cukier puder - 1 szklanka
esencja waniliowa - 1 łyżeczka


Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaję po 1 jajku cały czas miksując. Stopniowo dodaję wymieszaną mąkę (która została wcześniej przesiana) z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, dalej miksując na wolnych obrotach. Na koniec łączę ciasto z maślanką, barwnikiem i delikatnie mieszam.
Powstałe ciasto wykładam do tortownicy (24 cm) i piekę je przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C, do tzw. "suchego patyczka" (po upływie czasu pieczenia sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie ciągnie i nie zostaje na patyczku. Jeśli się tak dzieje, ciasto dopiekam kolejne 10 minut i znów sprawdzam).
Ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i dodaję ser mascarpone, serek kremowy i esencję waniliową do ubitej już śmietany. Mieszam bardzo delikatnie i dokładnie.
W upieczonym i ostudzonym cieście odkrawam nierówny wierzch i odkładam na bok. Pozostałe ciasto dzielę na 3 równe części i przekładam kremem. Krem dzielę na 3 części, z czego dwie pierwsze przekładam pomiędzy blaty ciasta, a ostatnią częścią kremu smaruję dokładnie wierzch i boki. Na wierzchu ciasta, które zostało udekorowane kremem, rozsypuję rozkruszone ciasto, które z kolei pozostało po odkrawaniu wierzchu. Gotowe ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez około 3-4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation