Kuchnia

OD KUCHNI

Syrop z sosny idealny na kaszel i przeziębienie, posiada wiele cennych właściwości - głównie wykrztuśne i przeciwbakteryjne. Olejek sosnowy, który zawiera pinen i borneol, świetnie działa w nieżycie górnych dróg oddechowych, chrypce, suchym kaszlu. Syrop z sosny ułatwia odkrztuszanie, dezynfekuje drogi oddechowe i je udrożnia. Przynosi znaczną ulgę w przeziębieniach, grypie, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła. Syrop z sosny ma działanie napotne. Ponieważ zawiera znaczną ilość witaminy C i soli mineralnych, syrop z sosny stosuje się również jako preparat wzmacniający i uodparniajacy cały organizm.Najlepsza pora do przygotowania zapasu syropu jest w maju, zbieramy młode pędy z sosny (nie powinny być dłuższe niż 12 cm).Po zerwaniu młodych pędów..oczyszczamy je z brązowych łusek i płuczemy w wodzie.Po opłukaniu pędów...wyjmujemy je do naczynia ugniatamy.Wkładamy pokrojone pędy do słoika i zasypujemy 3-4 łyżkami cukru+ można dodać odrobinę przegotowanej wody...Zakrywamy zakrętką i odstawiamy na słoneczne miejsce mniej więcej na 1,5 tygodnia.

Miodek: Młode pędy sosny umyć, włożyć do garnka i zalać wodą tak, by pędy były w całości przykryte. Gotować 1,5 - 2 godz. Odcedzić wywar. Na każdy litr wywaru dodać 1 kg cukru. Gotować na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny. Gorący syrop z sosny przelewać do szklanych butelek. Dobrze zakręcić. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.Gotujemy dotąd nasz syropkowy-miód zgęstnieje(co jakiś czas mieszamy) Gotowy produkt odlewamy do słoi i odstawiamy w ciemnym chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation