Kuchnia

cista

Tort Dobos - ugotuj.to

Tort Dobos - składniki:

Ciasto:
20 dag cukru
20 dag mąki
7 jajek
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki ciepłej wody
5 dag cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
masło do formy
Krem czekoladowy:
28 dag masła
20 dag cukru
woda
szczypta soli
5 dag kakao
1 łyżeczka rumu
1 cukier waniliowy
3 dag kakao do posypania
Glazura:
250 g cukru
sok z 1/2 cytryny oraz: 12 pralinek (trufli)

Tort Dobos - sposób przygotowania: Wymyślił go XIX-wieczny cukiernik węgierski József C. Dobos. Receptura tego przepięknego tortu była tajemnicą przez 20 lat!
Zrób ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, solą, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i wodą. Gdy masa będzie puszysta i kremowa, dodaj białka ubite z cukrem pudrem i skórą cytrynową. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Posmaruj masłem spód tortownicy. Porcjami wlewaj ciasto, kolejno upiecz 6-8 spodów biszkoptowych (po 10 minut każdy). Odłóż do ostygnięcia. Zrób masę: cukier wsyp do rondelka i zalej wodą (wody powinno być tylko tyle, aby przykryła cukier). Zagotuj, ostudź.
Masło utrzyj z solą, wymieszaj z kakao i syropem cukrowym. Dodaj rum i cukier waniliowy. Krążki biszkoptowe cienko smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Boki tortu także posmaruj kremem. Resztę masy włóż do lodówki.
Zrób glazurę: skarmelizuj cukier, wymieszaj z sokiem cytrynowym. Polej wierzch tortu, ozdób resztą masy i pralinkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation