Kuchnia

słodkie pychotki

Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym - obłędne - Moje Bistro - Blog Kulinarny

Porcji:10-12

Blacha: 21 -23 cm

Składniki

Ciasto:

3 małe jajka (lub 2 większe)
125 ml oleju (1/2 szklanki)
375 ml mleka (1 i 1/2 szklanki )
1 łyżka soku z cytryny
100 g gorzkiej czekolady
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki cukru (300 g)
2 szklanki mąki (260 g)
1 i 1/2 proszku
szczypta soli
2 czubate łyżeczki kawy w proszku

Krem orzechowy:

200 g orzeszków ziemnych, niesolonych
200 g mascarpone
250 g serka kremowego, naturalnego (serek kremowy do smarowania chleba będzie idealny)
3 – 4 czubate łyżki cukru pudru

Wierzch:

50 g mascarpone
330 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

posiekane orzeszki
maliny

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, blachę wyłóż papierem do pieczenia (dół), boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Do 1 szklanki mleka dodaj sok z cytryny i odstaw na 10 minut. Pozostałe mleko podgrzej w rondelku, dodaj połamaną w kostki czekoladę i odstaw do rozpuszczenia, następnie wymieszaj. Jajka roztrzep z olejem, dodaj rozpuszczoną czekoladę i ukwaszone mleko, wszystko dokładnie roztrzep. Do miski przesiej mąkę, proszek, sól i kawę, dodaj cukier. W środku zrób wgłębienie i wlej ciurkiem mokre składniki. Wszystko dokładnie połącz. Przelej do przygotowanej formy i piecz 55-60 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie zostaw na kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, następnie całkowicie wystudź. Z ciasta zdejmij nierówną górę (nie powinno być brzuszka), resztę przekrój na trzy blaty. Na pierwszym blacie rozłóż połowę kremu orzechowego, przykryj drugim blatem, lekko dociskają, rozsmaruj resztę kremy i przykryj ostatnim blatem. Na górze i bokach ciasta rozsmaruj bitą śmietanę, ozdób posikanymi orzechami i malinami. Przed podaniem schłódź min 3 godziny. Krój za pomocą długiego, ostrego noża.

Krem orzechowy

Orzechy podpraż na suchej patelni i ostudź. Następnie rozdrobnij je na masło za pomocą siekacza do żywności. W misce zmiksuj serki z cukrem pudrem, dodaj masło orzechowe.

Wierzch

Mascarpone ubij ze śmietanką za pomocą uprzednio schłodzonej końcówki miksera, pod koniec dodaj cukier puder i wszystko zmiksuj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation