Kuchnia

KAWA _DESERY

Deser z domowego kisielu

Składniki na 6 porcji:
Na kisiel:
- mąka ziemniaczana - 5-6 łyżek
- woda - 1,5 szklanki
- sok domowej roboty - 1,5 szklanki

- jogurt naturalny - 100 ml
- dżem jabłkowy (lub inny) domowej roboty - mały słoik około 150 - 200 ml
- śnieżka - 1 opakowanie
- kakao - do posypania
- woda - 200 ml




1 porcja to około 200-250 kalorii

Przygotowanie:
Kisiel:
Do połowy szklanki wlewamy zimna wodę, wsypujemy do niej mąkę i mieszamy. Pozostałą wodę na kisiel i sok domowej roboty (ja skorzystałam z malinowego) wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i wlewamy roztwór mąki. Gotujemy kisiel parę minut cały czas mieszając.

Przygotowujemy sobie 6 salaterek lub wysokich szklanek.

Zaczynamy od pierwszej warstwy. Do osobnej miseczki wlewamy około 1/3 kisielu i mieszamy go z jogurtem. Wlewamy do salaterek. Druga warstwa to sam kisiel - trochę więcej niż połowa pozostałej w garnku porcji. Trzecią warstwę stanowi domowy dżem jabłkowy pomieszany z pozostałym kisielem. Wszystkie warstwy wlewamy do naszych salaterek.
Na wierzch przygotujemy śnieżkę. Ja akurat miałam wersję light, którą miesza się tylko z wodą. Robimy śnieżkę wg opisu na opakowaniu i dekorujemy nią nasze deserki. Na koniec posypujemy kakao
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation