Kuchnia

Ciasta

Baked Alaska , czyli pieczone lody na biszkopcie z bezą.

Ciasto:

6 łyżek cukru
3 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 białka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1100 ml ulubionych lodów lekko rozmrożonych

Szwajcarska beza:

4 białka w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Ciasto:
Nagrzej piekarnik na 180ºC. Posmaruj 20 cm tortownicę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj 3 łyżki cukru z żółtkami, miksuj ze średnią prędkością przez około 15 minut. Dodaj ekstrakt waniliowy. W średniej misce ubij białka ze szczyptą soli. Ubijaj na średniej prędkości aż będą spienione, potem dodaj pozostałe 3 łyżki cukru i ubijaj aż będą sztywne. Delikatnie połącz białka z masą z żółtek. Przełóż do tortownicy i piecz przez około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudź na kratce.
.
.
Dobierz miseczkę średnicą do średnicy ciasta. Wyłóż ją folią i przełóż do niej lody, zawiń i wstaw do zamrażalnika najlepiej na 24 godziny, ale może być krócej (nie mniej niż 2 godziny). Zamrożone lody wyjmij z miski i nie rozwijając z foli przełóż na ciasto płaską stroną. Włóż ciasto z lodami do zamrażalnika. Nagrzej piekarnik do 260ºC. Wyjmij ciasto z lodami i nałóż na całość ubitą pianę. Gdyby lody zaczęły się topić włóż ciasto na 15 minut do zamrażalnika. Umieść ciasto w piekarniku i piecz aż zacznie brązowieć, około 1- 2 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu podawaj.
.

Beza:

Średniej wielkości rondel wypełnij wodą i zagotuj. Połącz białka z cukrem w miseczce umieszczonej na rondlu z gotującą się wodą. Ubijaj mikserem przez około 3-4 minut do rozpuszczenia cukru. Zdejmij miskę z rondla i ubijaj stopniowo od najwolniejszych do najszybszych obrotów przez 10 minut. Dodaj wanilię i natychmiast nałóż na ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation