Kuchnia

kuchnia

Przepis: Makaron penne z selerowym pesto - Proste Przepisy

Makaron penne z selerowym pesto

Składniki:

makaron 200 g
seler naciowy 20 g
czosnek 15 g
ser pecorino 25 g
oliwa z oliwek 45 ml
migdały 50 g
lód 20 g
sól morska b.d.
pieprz kolorowy b.d.

Pokaż miary kuchenne
Makaron penne z selerowym pesto

Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Penne z dodatkiem selerowego pesto , to propozycja na zdrowe , smaczne i aromatyczne danie makaronowe. Tak jak do każdego pesto potrzebujemy świeżych zielonych liści /dziś selera/ , oliwę z oliwek , migdały
i starty ser typu parmezan /użyłam włoski, owczy ser pecorino romano/. Jeśli pesto przygotujemy nieco wcześniej /można przechowywać w lodówce kilka dni/ , to przygotowanie tego dania zajmie nam zaledwie tyle czasu ile potrzebujemy na ugotowanie makaronu.
Składniki:/ 2 porcje/Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

200 g makaronu
garść zielonych liści selera
2 ząbki czosnku
3 łyżki startego sera pecorino romano /lub parmezan/
3 łyżki oliwy z oliwek
50 g obranych migdałów
2 kostki lodu
sól morska /do smaku/
pieprz mielony kolorowy


Wykonanie:
Zdjęcie - Makaron penne z selerowym pesto. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Umyte, osuszone licie selera /bez łodyżek/ wrzucić do blendera. Dodać czosnek, ser, migdały , lód i dolewając stopniowo oliwę zblendować. Doprawić do smaku solą Makaron ugotować al dente. Przecedzić i przesypać ponownie do garnka. Dodać kilka łyżek pesto / w-g własnego

uznania/ . Wymieszać i przełożyć na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation