Kuchnia

Serniki i serniczki

Bardzo puszysty sernik

Ciasto:

Składniki:

½ masła
3 żółtka (białka zostawić do sera)
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy ewentualnie olejek waniliowy lub śmietankowy



Ser:

Składniki:

1 kg sera

6 żółtek
6 białek ( + 3 białka z ciasta)
1 ¼ cukru
¾ szklanki oleju
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 szklanki mleka
Aromat waniliowy lub śmietanowy
Cukier waniliowy

UWAGA: składniki na wysoką blachę lub 2 mniejsze brytfanny.

Sos:

Składniki :

Świeże maliny
Łyżeczka masła
Kieliszek Madery lub Porto (lub dowolny alkohol deserowy)




Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Powstałe ciasto schładzamy w lodówce przez ok 30 min.
Ser ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy olej, budynie, mleko i ubite białka (białka delikatnie przekładamy i łączymy z serem tak, by nie utracić sztywnej konsystencji).
Na dnie dużej blachy wykładamy papier do pieczenia, a następnie układamy na nim spód ciasta.
Na wierzch wylewamy warstwę sera uważając, by zostawić przestrzeń w blasze na to, że ciasto urośnie.
Pieczemy ok. 1h w temperaturze ok. 160-180 ℃. Po tym czasie pozostawić ciasto do wystygnięcia a piecu.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy i ugniatamy maliny.
Dolewamy odrobinę alkoholu i lekko odparowujemy.
Sosem dekorujemy talerzyk, na którym podajemy sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation