Kuchnia

Zupy

Aromatyczna zupa ziemniaczon-cebulowo-czosnkowa.

Składniki:

18 ząbków różowego czosnku polskiego
2 cebule
1.5 L bulionu mięsno-jarzynowego
200 ml śmietanki 30%
Gałka muszkatołowa 0,5 płaskiej łyżeczki
1 stołowa łyżka kminku
Pieprz i sól
2 ziemniaki
4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem i kminkiem
Ser Reblochon
Masło klarowane




Sposób przygotowania:

Polewka:

Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy.
Na maślę klarowanym szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy dodajemy ziemniaki i mieszając wolno dusimy aż zmiękną.
Gdy ziemniaki są prawie miękkie dolewamy około 1,5 litra bulionu, a całość gotujemy około 15 minut.
Dodajemy łyżkę kminku i gotujemy kolejne 5 minut.
Doprawiamy solą, gałką muszkatołowa oraz pieprzem.
Miękkie ziemniaki blendujemy dodając 200 ml śmietanki 30%.
Doprawiamy solą i pieprzem.

Grzanki:

4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem i kminkiem kroimy w kostkę, obsmażamy aż nabiorą złotego koloru.
Dodajemy sól i pieprz.
Na wystudzone grzanki nakładamy ser Reblochon.
Całość przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy w miskach, do każdej porcji wrzucamy grzanki z serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation