DIY - zrób to sam

pomysly

Fekkas, marokańskie pikantne ciasteczka
Składniki:

jajko
125 ml mleka
110 g oleju ryżowego
1 starty ząbek czosnku
315 g mąki (należy mieć więcej na zapas)
1 kostka rosołowa/1 łyżeczka soli
3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne - jeśli chcecie by ciasteczka były bardziej pikantne

Wszystkie składniki wymieszać zagniatając plastyczne ciasto. W przypadku mocnego klejenia się ciasta dosypać więcej mąki - ok pół szklanki. Ciasto podzielić na 5 części, utoczyć z nich wałeczki. Wałeczki wsadzamy do zamrażarki na ok. 20-30 min. Nie zostawiamy ich na zbyt długo, bo ciasto przy cięciu będzie się kruszyć. Jeżeli chcecie zabrać się za pieczenie później, to wstawcie w zamian ciasto do lodówki, na ok. 3h.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.

Schłodzone ciasto pokroić nożem na równe kawałeczki. Pokrojone kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można blisko siebie, nie rosną zbytnio. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się zezłocą, i będą zupełnie chrupiące - testujemy jedno ciasteczko po wyjęciu z piekarnika. Nie mogą być miękkie w środku, mają chrupać :) jeżeli ciastka za bardzo nam się rumienią, to pieczemy je nieco dłużej w niższej temperaturze, tak, żeby środek ładnie się wysuszył.

Podawać do piwa :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation