Kuchnia

Grill & Picnic

jadłonomia · roślinne przepisy

Ulubiona kanapka piknikowa z grillowanym tofu, pesto z suszonych pomidorów i pesto z pietruszki

Składniki:
•2 ciabatty
•300 g tofu
•garść świeżego szpinaku
•1 czerwona cebula, pokrojona w pióra

Marynata do tofu:
•4 łyżki octu balsamicznego
•3 łyżki wody
•dwa ząbki czosnku, drobno posiekane
•sól i pieprz

Pesto z pietruszki na podstawie tego przepisu:
•pęczek natki pietruszki, posiekany
•50 ml oliwy z oliwek
•50 ml lekko podprażonych migdałów (najlepiej tych w słupkach)
•1–2 łyżeczki soku z cytryny
•skórka otarta z połówki cytryny
•ząbek czosnku
•2 łyżki płatków drożdżowych, opcjonalnie
•sól i czarny pieprz

Pesto z suszonych pomidorów:
•słoik suszonych pomidorów, wraz z zalewą
•3 łyżki prażonych pestek dyni
•pół łyżeczki syropu z agawy
•sól i pieprz czarny

Przygotowanie:
1.Tofu pokroić w cienkie plastry, w małej szklaneczce wymieszać składniki marynaty. Tofu ułożyć w płaskim, dużym naczyniu albo w grubym woreczku i zalać marynatą. Przełożyć do lodówki na godzinę lub dwie.
2.W międzyczasie przygotować pesto z pietruszki, wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Podobnie przygotować pesto z suszonych pomidorów, przełożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładką pastę.
4.Zamarynowane tofu zgrillować na patelni grillowej, ewentualnie podsmażyć. Każdą ciabattę przekroić na pół, posmarować z jednej strony pesto z pietruszki, z drugiej pesto z pomidorów i przełożyć grillowanym tofu, szpinakiem i kawałkami czerwonej cebuli. Ciabatty zabrać na piknik i jeść pokrojone w nieduże kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation