6 os. > 60 min łatwe tanie Przygotowanie drożdże świeże rozkruszyć w większej miseczce, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu mąkę tortową przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli wlać same żółtka o temperaturze pokojowej dodać podrośnięty zaczyn i hakiem robota na małych obrotach łączyć składniki margarynę stopić w garnuszku z cukrem, cukrem wanilinowym, następnie wlać zimne mleko i wystudzić jeszcze na letnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na dwie porcje z każdej uformować płaski pasek, podzielić na paski i zapleść warkocz położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25-30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach przed podaniem posypać cukrem pudrem" />

Święta i uroczystości

wielkanocne słodkości

pyszna kaszubska drożdżówka na żółtkach z rodzynkami... - Przepis - Smaker.pl


Składniki

ZACZYN: drożdże świeże 10 dag
mąka tortowa 2 łyżki
cukier 1,5 łyżki
mleko ciepłe 1/4 szklanki
CIASTO: mąka tortowa 5 szklanek
sól - szczypta
żółtka 8 sztuk "L"
margaryna 15 dag
mleko 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sok z cytryny 1 łyżeczka
rodzynki 1 szklanka
cukier puder - ile potrzeba

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

drożdże świeże rozkruszyć w większej miseczce, dodać mąkę, cukier, letnie mleko i łyżeczką dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem na 20 minut do podrośnięcia w ciepłym miejscu

mąkę tortową przesiać do misy robota, dodać szczyptę soli

wlać same żółtka o temperaturze pokojowej

dodać podrośnięty zaczyn i hakiem robota na małych obrotach łączyć składniki

margarynę stopić w garnuszku z cukrem, cukrem wanilinowym, następnie wlać zimne mleko i wystudzić jeszcze na letnie, za gorące zabije drożdże i nie będą rosły w cieście, w trakcie mieszania wlewać mleko z margaryną, wlać sok z cytryny, na większych obrotach hakiem wyrabiać ciasto z 6 minut

pod koniec wsypać sparzone i odsączone z wody rodzynki, wyrabiać jeszcze z 2 minuty, misę robota nakryć talerzem i w ciepłym miejscu zostawić na 40 minut do wyrośnięcia

ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na dwie porcje

z każdej uformować płaski pasek, podzielić na paski i zapleść warkocz

położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem roztrzepanym jajkiem

piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 25-30 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach

przed podaniem posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation