Kuchnia

coś na ząb

Śledzie z sosem tatarskim | Kwestia Smaku


Składniki
4 porcje

500 g filetów śledziowych w oleju (8 filetów)

Sos tatarski:

2 średnie ogórki kiszone
1/2 filiżanki marynowanych grzybków
1/4 cebuli
1 gałązka natki pietruszki
2 wiązki szczypiorku
2 łyżki gęstej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/3 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli morskiej i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Do pojemnika rozdrabniacza włożyć pokrojone na kilka kawałków ogórki kiszone, odcedzone grzybki, obraną cebulę, listki natki pietruszki, wszystko rozdrobnić. Jeśli nie mamy rozdrabniacza siekamy składniki na desce.
Dodać posiekany szczypiorek, śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć do miseczki.
Filety śledziowe wyłożyć na talerz i polać sosem, udekorować cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation