Kuchnia

Zupy

ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ I PAPRYKĄ
Składniki:

3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 łyżki czerwonej soczewicy
puszka krojonych pomidorów bez skóry
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 czerwone papryki
4 łyżki kuskusu
1/2 pęczka natki pietruszki do posypania
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, tymianek, oregano, ostra i słodka papryka
Wykonanie:
Soczewicę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą.
Papryki umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia cebuli. Następnie do garnka dodać soczewicę, pomidory (razem z zalewą) i przyprawy (listek laurowy i po pół łyżeczki papryki słodkiej, ostrej, oregano i tymianku). Gotować na małym ogniu, dolewając małymi porcjami bulion, aż soczewica zmięknie (około 25 minut). Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę i gotować jeszcze 10 minut. Garnek z ugotowaną zupą zdjąć z palnika, wsypać kuskus, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Garnek z zupą przykryć i odstawić na kilka minut, żeby kuskus napęczniał.
Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation