Kuchnia

Eat me

Tag: wytrawne naleśniki
Składniki na 4-6 wiosennych naleśników z serem i nowalijkami:

1 szklanka mąki,
ok. 1 szklanka wody gazowanej
1 jajko,
szczypta soli,
olej rzepakowy do smażenia
200 g – serek wiejski
4 rzodkiewki
sałata strzępiasta
½ sztuki – ogórek gruntowy
sól i czarny pieprz do smaku
szczypiorek

Przygotowanie farszu z serka i warzyw: Umyte i suche rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórek kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, (aby farsz nie podszedł wodą) i ścieramy wraz ze skórą na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Naleśniki z serowym farszem są syte, my zjedliśmy po 2 naleśniki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation