Święta i uroczystości

wielkanocne słodkości

Babka maślana

Ciasto:


300 g masła, miękkiego
300 g drobnego cukru
2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
175 g mąki pszennej
175 g mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek, roztrzepanych
2 łyżki mleka



Maślana polewa:

100 g drobnego cukru
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Przygotowujemy foremkę na babkę - dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy mąką.
Przygotowujemy ciasto. Masło i cukier ubijamy do białości. Mieszamy z cytrynową skórką. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po jajku i ubijamy. Łączymy z mąką a na koniec dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45 - 55 minut (sprawdzamy patyczkiem) Wyjmujemy ciasto z piekarnika i ostrożnie odsuwamy boki od ścianek foremki. Pozostawiamy w foremce ok 10 minut po czym wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy polewę maślana. Cukier, masło i 4 łyżki wody umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim gazie aż masło rozpuści się. Podgrzewamy jeszcze delikatnie 3 minuty po czym zdejmujemy z ognia i dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę wylewamy na ciepłe ciasto i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przepis z książki Valerie Barrett "Cakes Galore"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation