Kuchnia

Serniki, serniczki

Serniczki dyniowe z orzechami

Składniki na 10 serniczków lub większy sernik o średnicy 20 cm.

Spód:
70 g pokruszonych zbożowych ciasteczek z orzechami,
60 g mielonych orzechów włoskich,
2 łyżki roztopionego masła,
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżką mieszamy wszystkie składniki spodu i powstałą masą wykładamy dno papilotek, lekko ugniatamy.

Masa serowa:
250 g tłustego sera trzykrotnie zmielonego,
190 g śmietany 18%,
2 jajka,
100 g białej czekolady,
3/4 szkl. pure z dyni,
3/4 szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej,
1,5 łyżki mąki.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Czekoladę miksujemy z resztą składników, aż powstanie gładka masa, ale nie za długo, żeby nie napowietrzyć sernika. Sernik możecie też wymieszać łyżką. Masę serową równo rodzielamy między przygotowane papilotki z ciasteczkowym spodem.

Masa orzechowa:
1,5 łyżki roztopionego masła,
1,5 łyżki mielonych orzechów włoskich,
3 łyżeczki cukru pudru,
1/4 łyżeczki cynamonu.

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki masy orzechowej, „skrapiamy” wierzch każdego serniczka i rozprowadzamy wykałaczką robiąc esy floresy.

Serniczki pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150C. Studzimy w uchylonym piekarniku, a kiedy osiągną temperaturę pokojową przekładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej cała noc.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation