Kuchnia

Deserowo

Chałka z marcepanem

Składniki

500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
15 g suszonych drożdży instant (lub 30 g świeżych)
60 g masła
80 g cukru
120 ml mleka
2 jajka
szczypta soli
200 g marcepanu
Kruszonka:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
żółtko do posmarowania wierzchu
Instrukcja

W rondelku podgrzewamy mleko, aby było letnie.
Do misy przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem, solą i drożdżami. Dodajemy miękkie masło oraz jajka i ucieramy mikserem.
Gdy składniki się połączą zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas wyrabiając ciasto. Po kilku minutach ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy je do oprószonej mąką misy i przykrywamy folią lub ściereczką. Zostawiamy w cieple na 40 minut.
Marcepan dzielimy na 6 pasków równej wielkości i lekko je rozwałkowujemy.
Wyrośnięte ciasto bierzemy na stolnicę i dzielimy na 2 kule. Każdą z nich dzielimy na 3 części równej wielkości. Paski z ciasta wałkujemy na prostokątne "placki" (widoczne na zdjęciu). Na nich kładziemy marcepan. Zginamy ciasto od dołu i góry oraz rolujemy boki jak roladę. Czynność powtarzamy i otrzymujemy w sumie 6 wałeczków z marcepanem.
Z 3 wałeczków zaplatamy jedną chałkę. Smarujemy jej wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. To samo robimy z drugą chałką. Obie kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Chałki pieczemy przez 30 minut, następnie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation