Kuchnia

Przepisy

Czekolada plastyczna

Składniki:

50 g czekolady
23 g miodu

+przezroczysta folia kuchenna, waga

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję).

Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo – tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin.

Po około 12 godzinach w folii czekolada jest gotowa do użycia. Jeśli wydaje się być zbyt miękka, żeby wyciągną ją z folii (u mnie było tak z białą) można włożyć ją na chwilę do lodówki. W przeciwieństwie do masy cukrowej czekolada plastyczna nie może wyschnąć, więc nic się nie stanie jeśli zostawimy ją odkrytą na stole podczas przygotowywania dekoracji. Może zaszkodzić jej jednak ciepło – jeśli zbyt długo ugniatamy ją w dłoniach zacznie się rozpuszczać, trzeba wtedy ponownie schłodzić ją w lodówce.

Czekoladę plastyczną można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni, dobrze jest zamknąć ją w szczelnych pojemnikach lub woreczkach strunowych, żeby nie przesiąkła „lodówkowymi” zapachami, które nie za dobrze pasują do ciasta. Przed przygotowaniem dekoracji warto wyciągnąć czekoladę z lodówki trochę wcześniej, żeby zmiękła.

źródło: http://ciastkozercy.pl/czekolada-plastyczna-zrob-to-sam/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation