Kuchnia

Kulinaria

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Na tortownicę ok. 20 cm:

400 g rabarbaru pokrojonego w 1-2 cm kawałki
200 g jasnej mąki pszennej lub orkiszowej
75 g mąki razowej pszennej lub orkiszowej
170 g miękkiego masła
100 g stewii w pudrze lub 170 g brązowego cukru
3 jajka z chowu wolnowybiegowego (0 lub 1)
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jogurtu greckiego


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, natłuszczamy tortownicę o średnicy ok. 20 cm.
Mąki mieszamy ze sobą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło ze stewią ucieramy mikserem lub w robocie kuchennym. Dodajemy po jednym jajku dodając kolejne dopiero gdy poprzednie się dobrze połączy z masą. Potem stopniowo wsypujemy mąkę i wlewamy jogurt. Ucieramy aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy rabarbar, dokładnie mieszamy.
Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy ok. 45-50 minut aż do suchego patyczka. Wyjmujemy z formy po całkowitym ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation