Kuchnia

zupy

Zupa krem z cebuli

Składniki:
3 duże cebule
ok. 1 l bulionu
2 łyżki oliwy
1 duży ziemniak
50 g płatków migdałów
pół kajzerki namoczonej w wodzie
sól, pieprz
do podania: podsmażone piórka cebuli, grzanki, jogurt grecki
Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na oliwie ok. 7 minut. Dodajemy następnie płatki migdałów i pokrojonego w kostę ziemniaka. Chwilkę całość podsmażamy. Następnie dodajemy do tego bulion i gotujemy ok. 35 minut (aż ziemnik będzie miękki). Dodajemy bułkę i całość blendujemy. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać śmietany.
Zupę można również przetrzeć przez sitko, gdyż po zblendowaniu będą wyczuwalne kawałeczki migdałów.
Podajemy z kleksem jogurtu, grzankami i podsmażoną cebulką.
Propozycja podania z winem Celebro.

zrodlo http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2013/09/zupa-krem-z-cebuli.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation