Kuchnia

Kuchnia - zupy

Moja ogórkowa

Delikatna, nie za dużo śmietany, na bulionie warzywnym i z ryżem.
I koniecznie dużo zielonego i starta marchewka. Czosnek też musi być.
A jaką ogórkową Wy lubicie?


• 3 marchewki
• korzeń pietruszki
• kawałek korzenia selera
• 8 cm kawałek pora
• 5 średnich ziemniaków
• 1/3 szklanki surowego ryżu
• 2 łyżki oliwy
• natka pietruszki
• koperek
• 1-2 ząbki czosnku
• 300-400g kiszonych ogórków
• 120g kwaśnej śmietany 12% + łyżka mąki
• sól, pieprz

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, resztę warzyw (oprócz ogórków) kroimy w małe cząstki i gotujemy bulion dodając oliwę ( 2.5 l wody).
Dorzucamy też opłukany ryż i ząbki czosnku w całości.
Z tej ilości wychodzi ok. 3 l zupy. Gdy ziemniaki i ryż zmiękną (po ok 25 minutach), dodajemy starte na grubych oczkach ogórki (u mnie razem ze skórką, zostawiamy wodę z ogórków).
Chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Zabielamy śmietaną rozrobioną z łyżką mąki i krótko gotujemy.
Jeśli mało kwaskowe, dodajemy wodę z ogórków. Na koniec dodajemy natkę i koperek.

Smacznego.


zufikowo: Moja ogórkowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation