DIY - zrób to sam

Kuchnia - (Spiżarnia)

CO MI W DUSZY GRA: WYWAR Z KOŚCI Z PIECZONEGO DROBIU NA ZUPY
2 litry zimnej wody
kości i ewentualna skórka z pieczonego drobiu - kurczak, perliczka, indyk itp.
włoszczyzna- kilka listków lubczyku, spory kawałek selera, por, 3- 4 większe marchewki, pietruszka, liście selera, cebula przekrojona na połowę i opieczona - inne wg uznania
kilka ziarenek pieprzu
sól do smaku

Kości i ewentualne skórki zalać zimną wodą. Dodać włoszczyznę, ziarenka pieprzu i zagotować. Doprawić ciut więcej niż do smaku. Gotować na wolniejszym ogniu ok. 1 godziny. Przecedzić.
Wywar rozlać do 4 półlitrowych , marchewkę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Można ją rozdzielić do każdego słoika, można bez. Wywar w czasie gotowania zmniejszy swoją objętość, ale tak ma być. Po rozlaniu do słoików nie mogą one być pełne. W czasie zamrażania wywar zwiększy objętość.
Ostudzony wywar zakręcić i zamrozić- do dłuższego spożycia. Do krótszego spożycia słoiki napełnione gorącym wywarem wystarczy zakręcić , ostudzić i wstawić do lodówki. Marchewkę potem razem z wywarem można zmiksować.
Uwaga : kości nie opłukujemy, no chyba, że są utytłane np. w śmietanie z mizerii...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation