Kuchnia

goodfood

Filety z kurczaka nadziewane i zapiekane w formie do muffin. Możemy dowolnie zwiększać lub zmniejszać ilości oraz eksperymentować z nadzieniem w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę i co mamy w lodówce :)

Składniki (ok 6-8 muffin):

- 450 g piersi z kurczaka

- 50-100 g sera żółtego

- papryka

- 200 g pieczarek

- 1 cebula

- natka pietruszki

- majonez (u mnie ok 1 łyżeczka na każdego muffina)

- sól, pieprz

- dowolne zioła

-1 łyżeczka masła



Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć jeszcze kilka minut, aby lekko zmiękła. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw.

Mięso umyć, osuszyć, przekroić poziomo wzdłuż na mniejsze kotleciki. Każdą część rozbić na cienkie plastry, doprawić.
Formę do muffin delikatnie natłuścić. Plastry kurczaka wkładać do dołków muffinowych tak, aby brzegi wystawały ponad niego. Środki wypełnić farszem, Posypać posiekaną natką pietruszki i na to położyć plasterek sera. Zakrywamy wystającymi częściami mięsa i smarujemy majonezem.
Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30-40 minut.
Podczas pieczenia z mięsa wydzielają się soki więc dobrze mieć przygotowaną foremkę do podłożenia pod formę do muffin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation