Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki:

(12 sztuk)

12 niewielkich różyczek brokułu (każdy powinien łatwo się mieścić w kubeczku foremki)
275 g miękkiego masła ( 1 szklanka +2.5 łyżki)
50 g drobnego cukru(3.5 łyżki lub 1/4 szklanki)
4 duże jaja
300 g pszennej mąki( 1 1/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
60 g żółtego startego sera ( cheddar)


Wszystkie składniki powinny posiadac temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W garnku gotujemy wodę i blanszujemy brokuły 2-3 minuty, poczym dokładnie przepłukujemy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i osuszamy na sicie lub odciągając nadmiar wody papierowymi ręcznikami.

Ubijamy masło a kiedy osiągnie kremową konsystencję, dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Wbijamy do puszystej masy jajka, (po jednym na raz) dokładnie miksując całość po każdym dodaniu jajka.

Gdyby jednak z jakiś powodów masa nam się zwarzyła, to uzbrajamy się w cierpliwość i miksujemy do skutku. Po kilku, kilkunastu minutach masa ponownie zacznie się ze sobą łączyć.

Mieszamy mąkę z solą, kurkumą, papryką, proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Jeżeli mamy ser w kawałku to ścieramy go na drobnej tarce.

Do ubitej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z przyprawami. Całość miksujemy krótko, tak tylko do wymieszania się składników. Dodajemy ser, mieszając i łącząc go z masą za pomocą łopatki.

Na dnie każdej foremki muffinowej rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę ciasta, układamy kwiatem do góry cząstkę brokułu. Pozostałe ciasto równomiernie rozdzielamy pomiędzy foremki. Nie musimy martwic się o jakieś precyzyjne rozprowadzanie ciasta, gdyż i tak podczas pieczenia ciasto ładnie wypełni foremkę.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i być twarde w dotyku.

Masło podczas pieczenia będzie lekko buzowało wokół każdej babeczki wiec, jeżeli używamy pojedynczych foremek muffinowych, to warto w tym przypadku postawić foremki na blasze, by nie pobrudzić piekarnika. Przy pełnej formie nie ma to większego znaczenia.

Upieczone studzimy na kratce. Najlepsze pierwszego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation