Kuchnia

przepisy

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła, zimnego
5 żółtek, dużych
5 łyżek cukru
1-2 łyżki zimnej wody
szczypta soli


SKŁADNIKI NA PIANKĘ:

5 białek, dużych
200 g cukru
16 g cukru waniliowego
2 budynie waniliowe, proszek
1/2 szklanki oleju
szczypta soli


DODATKOWO:

500 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki
2 łyżki cukru
2 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w niewielką kostkę, cukier, sól, żółtka oraz 1 łyżkę wody. Szybko wyrabiamy dłoni ciasto. Jeśli będzie za suche w końcowym etapie wyrabiania należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Do przyrządzenia kruchego ciasta możemy użyć malaksera, który rozdrobni nam ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części ( 3/4 jedna i 1/4 druga), owijamy folią i wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło. Formę o wym. 20×24 cm lub tortownicę o śr. 26-27 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam tortownicy ze szklanym dnem i silikonowym brzegiem ). Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, dociskamy łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 C przez 20-25 min, aż będzie odstawać od formy i nabierze delikatnie, żółtego koloru. Po wyjęciu studzimy.

Rabarbar przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5-10 min, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.

Białka dokładnie ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Proszek budyniowy przesiewamy do masy białkowej i miksujemy, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy.

Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą budyniową i ścieramy na tarce o dużych oczkach schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation