Kuchnia

Alkohole

Wiśniówka.

Składniki na litrowy słój:

Ok. 40 dag wiśni
¾ szklanki cukru
1 szklanka spirytusu

Obrane wiśnie myjemy, a następnie nakłuwamy każdą wiśnię wykałaczką w 2 – 3 miejscach i wrzucamy do słoja. Gdy mamy około 1/3 słoja wsypujemy połowę cukru, potrząsamy słojem, by cukier opadł do dna, a następnie dodajemy resztę nakłutych owoców, tak by słój był napełniony, do nieco ponad ¾ i zasypujemy resztą cukru. Szczelnie zakręcamy słój i potrząsamy nim, by cukier się równomiernie rozprowadził po całym słoju. Całość pozostawiamy na kilka godzin, w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu, by wiśnie lekko puściły sok, po czym potrząsamy słojem przez chwilę. Czynność powtarzamy po kilka razy dziennie przez nie dłużej niż 2 dni*, aż cukier całkowicie się rozpuści, po czym zalewamy spirytusem, mieszamy łyżką, zakręcamy i pozostawiamy na co najmniej 6 tygodni, by nalewka dobrze przeszła. Po tym czasie można odsączyć nalewkę od wiśni i przelać ją do butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation