Kuchnia

KUCHNIA - ciasta

Sernik z masłem orzechowym


Składniki :

Spód:

16 ciasteczek oreo

Masa serowa:

1 kg sera zmielonego do sernika
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
100 g gorzkiej czekolady
3 pełne łyżki stołowe masła orzechowego

Polewa:

200 g czekolady mlecznej
100 g masła

Dodatkowo:

kakao do dekoracji
tortownica o średnicy 30 cm

Sposób przygotowania:

Spód:

Ciasteczka oreo pokruszyć na bardzo drobno, następnie przełożyć do formy wysmarowanej masłem i delikatnie docisnąć do spodu oraz do brzegów. Wstawić do piekarnika i piec przez 6 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do przestygnięcia.
Ser przełożyć do miseczki wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym, po czym wymieszać na średnich obrotach miksera. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku stale mieszając.
Czekoladę połamać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą
i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.
Masę serową podzielić na dwie równe części. Pierwszą wymieszać za pomocą miksera z roztopioną czekoladą, drugą natomiast z masłem orzechowym.
Na spód z upieczonymi ciasteczkami oreo wyłożyć masę serowo-czekoladową a na nią masę z masłem orzechowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piec przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku do całkowitego przestygnięcia, po czym wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Polewa:

Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w rondlu wraz z masłem i podgrzewać stale mieszając aż, do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Wierzch oraz boki sernika oblać równomiernie polewą czekoladową, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu wierzch sernika poprószyć kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation