Kuchnia

Kuchnia - słono/ wytrawnie

niebo na talerzu: Muffiny, babeczki - przystawka na imprezę

Składniki ( na ok. 12 szt) :

- 250 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 150 ml mleka
- 150 jogurtu naturalnego
- 100 g tartego parmezanu (używałam też startego, twardego żółtego sera)
- 100 g fety pokrojonej w kostkę
- kilka plasterków wędzonki ( np. szynki włoskiej, kindziuka, boczku lub kiełbasy)
- 200 g świeżego albo rozmrożonego szpinaku w liściach
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- strączek chilli (lub łyżeczka sproszkowanej przyprawy - mniej, jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki), sól (3/4 łyżeczki), oregano (łyżeczka), rozmaryn (pół łyżeczki)


Piekarnik ustawić na 180 stopni. Na łyżce oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę z wędzonką. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i chili. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej wymieszać szpinak, przestudzoną zawartość patelni, roztrzepane widelcem jajka, przyprawy, parmezan, mleko, jogurt i olej. Zawartość drugiej miski dodać do mącznej mieszanki, krótko, ale szybko mieszając. Dorzucić fetę, połączyć delikatnie. Wypełnić masą natłuszczone i wysypane tartą bułką foremki do muffinek lub babeczek. Mogą być też wyłożone papilotkami (najlepiej woskowanymi, by się łatwo odklejały) i piec ok. 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation