Kuchnia

Przepisy

składniki, 4 porcje:

• 2 duże pojedyncze piersi kurczaka (1 podwójna)
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
• 700 g dyni (zważonej ze skórą), około 450 g samego miąższu, użyłam dyni hokkaido
• 300 g pieczarek
• 1 nieduża cebula
• 3 łyżki mąki
• 2 i 1/2 łyżki masła
• 1 łyżka oliwy
• 125 ml śmietanki kremowej 30%
• 600 ml bulionu (najlepiej własnego wywaru z jarzyn, przepis poniżej)
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


• do podania: tłuczone ziemniaki lub smażone talarki ziemniaków, ziemniaki opiekane

domowy wywar z jarzyn:

• 750 ml (3 szklanki) wody
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 1 łyżka sosu sojowego
• 3 gałązki natki pietruszki wraz z listkami
• włoszczyzna: 1 marchewka, 1/2 małej pietruszki, kawałek pora, po małym kawałeczku selera i kapusty oraz - jeśli mamy - plasterek suszonego podgrzybka
• sól i świeżo zmielony pieprz

* do rondelka wlać 750 ml wody, dodać oliwę, sos sojowy, natkę oraz obraną i pokrojoną marchewką, pietruszką, umytym porem, selerem, kapustą i grzybkiem. doprawić szczyptą soli i zagotować. gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby. odcedzić. do potrawy dodajemy gorący wywar.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation