Kuchnia
Pieczywo
CHOCHELKA - podróże wokół talerza : Prosty chleb mieszany na zakwasie Prosty chleb mieszany na zakwasie
Dziś będzie prosty i miły w obejściu przepis na chleb jasny z mieszanej mąki. Ten chleb można spokojnie zrobić po południu, po przyjściu z pracy. Nie trzeba wcześniej zakwaszać ciasta ani czekać na jego wyrośnięcie przez pół dnia.
Chlebek robi się z wykorzystaniem i zakwasu (u mnie zakwas żytni) i drożdży. Przepis może też z powodzeniem być przepisem na pierwszy chleb , gdy mamy młody zakwas.
Porcja na dwie keksówki 14x32 cm
Składniki:
600 gram mąki pszennej zwykłej, typ 550 (u mnie poznańska)
500 gram mąki orkiszowej, typ 700 (jeśli nie macie, można zastąpić mąką pszenną 550 lub chlebową)
150 g mąki żytniej chlebowej
20 łyżek zakwasu żytniego dokarmionego dzień wcześniej
15 gram drożdży świeżych
850 ml letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżki soli
pół szklanki ziaren słonecznika + słonecznik do posypania
Wszystkie składniki odmierzamy do miski, mieszamy i wyrabiamy nie za długo, ręką lub mikserem i przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych otrębami. Odstawiamy do wyrastania na ok 3-4 godziny (ten czas zależy od żywotności drożdży i zakwasu oraz temperatury otoczenia), aż ciasto niemal sięgnie brzegów keksówek - nie należy pozwolic ciastu wyrastać zbyt długo, bo może wypłynąć ;)
Wyrośnięty chlebek spryskujemy wodą i posypujemy ziarnami słonecznika lub innymi dodatkami.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chlebki ustawiamy na dużej blasze piekarnikowej, wsuniętej na drugą półkę piekarnika. Na spód dużej blachy wlewamy szklankę wody. Zamykamy i pieczemy tak przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 40 minut aż do zrumienienia chleba. Chleb po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i z foremek, studzimy na kratce. Kroić należy jak porządnie przestygnie i okrzepnie.
Autor: Tysia - YarnAndArt o 10:22
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Etykiety: Chleb i bułki, Na zakwasie
MA==