Kuchnia

ciacha

iasto: 2,5 szklanki mąki / pół szklanki cukru / 3 dag drożdży / 1/3 kostki masła / pół szklanki mleka / 1 jajko / 1 żółtko kruszonka: 2/3 szklanki mąki / 2/3 szklanki masła / pół szklanki cukru dodatkowo: 1/2 kg rabarbaru / 1 cukier waniliowy

1. Masło stopić, wystudzić. Mleko lekko podgrzać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Dodać 1 łyżkę mąki i tyle letniego mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min.

2. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru. Dodać zaczyn, jajko, żółtko i mleko. Zagniatać ciasto, aż będzie odstawać od ręki. Pod koniec dodać masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

3. Rabarbar oczyścić i pociąć na kawałki, wymieszać z cukrem waniliowym.

4. Składniki kruszonki zagnieść i schłodzić.

5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość włożyć do natłuszczonej blachy. Na wierzchu ułożyć rabarbar, posypać kruszonką. Piec ok. 40 min w temp. 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation