Kuchnia

kuchnia

Domowe batoniki muesli!

Składniki:
Płatki owsiane – 2 szklanki
Płatki owsiane błyskawiczne – 1 szklanka
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Sól – 1/8 łyżeczki
Migdały (mogą być pokruszone) – 1/4 szklanki
Olej rzepakowy (lub oliwa) – 1 1/2 łyżki

Syrop klonowy – 1/3 szklanki (szukaj na stronie STRAGAN ZDROWIA)

Miód – 1/4 szklanki

Mleko migdałowe, najlepiej o smaku waniliowym – 1/4 szklanki
Wiórki kokosowe – 1/4 szklanki

Przygotowanie:
2 szklanki płatków owsianych dokładnie zblenduj (tak, żeby powstała „mączką”). Dodaj płatki owsiane błyskawiczne, migdały, cynamon, sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj miód, syrop klonowy, olej i mleko. Całość wymieszaj.

Powstałą miksturę wyłóż na lekko otłuczoną blachę (15×30). Nożem podziel na porcje (ok. 12 małych). Posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Pozostaw do wystygnięcia i jeszcze raz podziel porcje. Trzymaj w lodówce.

Możesz zmodyfikować przepis dodając suszonych owoców, ziaren słonecznika itp.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation