Kuchnia

Ciastka

Słodkie pączkowe bułeczki

Składniki na 16 - 18 sztuk:

500 g mąki pszennej tortowej
24 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych
80 - 100 g drobnego cukru do wypieków
250 ml mleka
3 żółtka (z dużych jajek)
1 jajko (małe)
50 g masła, roztopionego i przestudzonego
pół laski wanilii (lub 8 g cukru wanilinowego)
sok i skórka otarta z połowy cytryny lub mandarynki
duża szczypta soli

Ponadto:

konfitura do nadziania
lukier: 1 szklankę cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody; proporcje można dowolnie zwiększać

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie krótko wyrobić.

Przygotować formę do muffinek i wyłożyć papilotkami. Porcje ciasta nabierać łyżką (1 porcja około 55 g), lekko rozpłaszczyć w dłoni, do środka nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia (ulubionego dżemu lub konfitury), zlepić i uformować kulki, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką, a następnie przenieść do formy na muffinki. Przykryć lnianym ręczniczkiem kuchennym i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 185ºC przez około 13 - 15 minut, do wypieczenia i zbrązowienia. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, następnie przenieść na kratkę.

Udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation