Kuchnia

Chlebek i cos do niego

Szpinakowy wieniec z żurawiną

Szpinakowy wieniec z żurawiną
Autor: Tosia
Czas przygotowania: 1 godz. 50 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Całkowity czas: 2 godz. 15 min.
Porcje: 1

Składniki

550 g mąki pszennej typ 550
5 g suszonych drożdży instant
150 g szpinaku
1,5 łyżeczki soli
250 ml letniej wody
2 łyżki oliwy
Farsz szpinakowy:
450 g mrożonego szpinaku
100 g świeżego szpinaku
mała cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
50 g żurawiny
Wierzch:
białko
3 łyżki tartego parmeaznu

Przepis

Szpinak:
Mrożony szpinak wrzucamy na dużą patelnię i podgrzewamy ok. 10 minut, aż się rozmrozi. Odkładamy 150 g szpinaku do ciasta, resztę zostawiamy na patelni.
Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i świeżym szpinakiem, przyprawiamy pieprzem i solą. Gdy się zarumieni, dodajemy ją do szpinaku, razem z miodem. Dodajemy kwaśną śmietanę i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Farsz doprawiamy i studzimy.
Ciasto:
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i wcześniej przygotowany szpinak. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne.
Zostawiamy je pod przykryciem na 1,5 h.
Po tym czasie oprószamy mąka blat, odgazowujemy ciasto i wałkujemy na duży prostokąt o wyraźnie dłuższym jednym boku, oraz o grubości 0,5 cm.
Wykładamy farsz na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Posypujemy farsz serem i żurawiną. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Przecinamy ją przez środek na pół, zostawiając końcówkę nierozciętą do końca.
Zaplatamy dwa pasma ze sobą tworząc warkocz i łączymy ze sobą dwa końce. W ten sposób otrzymamy wieniec.
Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Wyrośnięty wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, następnie posypujemy chlebek z wierzchu serem i dopiekamy jeszcze 5 minut w 190 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation